lördag 23 augusti 2008

Tyskens känsla för stil

Tillbaka från Berlin. En resa full av upptäckter. Inte visste jag att tysken var så bra på bröd och glass! Jag är imponerad. Om något gör mig vänligt inställd (detta gäller restauranger, länder och små gummor i hucklen alike) så är det gott bröd.

När jag upptäcker gott bröd infaller sig tre reaktioner:

1. Glädje. Nybakat bröd är underbart, så mättande och rörande gott.
2. Besvikelse. Varför har vi bara så uselt fabriksbröd till ockerpriser i Sverige?
3. Vrede. Mjöl, jäst och ugn. Hur svårt kan det vara att få fram lite trevliga bagerier i Sverige? På kontinenter klara man det ju. Vad har de som inte vi har i sin mentalitet?

Köpte med mig ett runt bröd som väger ungefär ett kilo, och tre bagels. Tysken kan det där med kompakta, mättande bröd och jag beundrar honom för det.
Jag ska frysa in dem och äta dem med vördnad. Sedan ska jag börja skriva insändare i först lokaltidningen och sedan dagspressen och "ryta till". Det får vara slut på dyr Skogaholmslimpa nu, och det duger inte med sextiokronorsbröd från Kajsa Warg, det är hutlöst. Var finns den svenska brödtraditionen?

2 kommentarer:

m sa...

om du går så långt som till att starta en namninsamling så skriver jag gärna under. utomlands köper jag alltid färskt bröd på mornarna men här hemma finns ju inte det alternativet.

Anonym sa...

JAg håller med dig, bröd ska ju vara både billigt och gott. I sverige är gott bröd nån sorts lyxvara enkom för de rika.


/Max gubbsoda