onsdag 12 december 2007

Folkligheten bär korsett och kostar pengar

Var på PUB. De har ju svidat om så mycket. Hela övervåningen känns som ett exklusivt utlandsvaruhus. Men en konstig grej är plan två.
Å ena sidan keffa dambutiker med tantnamn som "Pagelle" och "Nicole", samt Hagengrens guld.
Å andra sidan, precis vid rulltrappan, ett nyöppnat Ooups!, alltså en sexaffär light. Leksaker och sånt, ja, men också underkläder, Dita von Teese-böcker och en välsydd sjuksköterskedräkt.
På PUB!?! Folklighetens högborg?!
Inget illustrerar krocken mellan tantfolkligheten och denna nyetablerade fräckhipsterinriktning som detta; precis vid rulltrapporna finns en skyltdocka i svarta, genomskinliga underkläder i rysch-pysch. Bredvid henne, på en slags divan, ligger en annan underklädesklädd skyltdocka dekadent och lockande, med en fjäder i handen och en kinky ögonmask. Bredvid den, i sin tur, finns en rokokoliknande fåtölj, i samma stil som divanen. Där hade en gammal gubbe, sisådär sjuttio plus, satt sig för att ta igen sig lite. Kanske var frun inne på Pigall eller Pagelle och kollade på en stickad tröja med julgranskulor på.
Gubben satt där, mitt i ruschen, bredvid de lättklädda och utmanande skyltdockorna. Sverige av idag, tänkte jag på ett Jonas Gardell-vis. Sverige av idag.

2 kommentarer:

Bollen sa...

Men ja, det där är ju inte så konstigt. Sex är nog inte längre något hippt uten anses vara ett "underklassigt nöje" och med underklass menas svennigt och folkligt. Min teori är för att sexet "sålt ut" och blivit "mainstream". När den blåa regeringen fick makten blev sex avdramatiserat som något man helt enkelt tjänade pengar på och så var det bra med det. Alltså ingenting för en storstadshipster.

Caroline Hainer sa...

Jag är i alla fall fascinerad av den nya sexfolkligheten. Agent Provocateur har öppnat på Birger Jarlsgatan, like it's no big deal, och den där folkliga kedjan Ooups! ägs ju av Katerina Janousch som är superfolklig, och den finns i de folkligaste köpcentrumen. Inget för hipsters, som sagt. Det är mer som sexleksakerna blivit svennifierade medan det hippa är att avstå. Gärna helt. Kanske är det Britneys fel.