fredag 19 januari 2007

Skulle du köpa en ideologi av den här mannen?


Grejen med rebeller. Varför ska de alltid se ut så här? Aldrig att jag skulle ta den här mannens (Michael Caine förvisso) haschdimmiga politik på allvar.


Det handlar om Children of Men. Jag är väl fel person att säga någonting om den eftersom jag bara är måttligt road av framtidsvisioner och dystopier.


Därför koncentrerar jag mig på den grupp som ska representera rebellerna. Ett gäng luffare i rejvkläder och extensions. Så jävla typiskt. Varför?

Och så de man får följa "på jakt undan de onda"; en liten tant med rödvinsfärgade dreads och typ fleecejacka. Come on! Och en liten tjej med orange tunika. Gimme a break.

Det är alltid samma sak. Klassiskt exempel: Star Wars. Rebellerna vs. imperiet. What's going on? Varför måste motståndare, undergroundrörelser och rebeller alltid se ut som den tråkiga sidan av Miljöpartiet? Vore det inte smartare att klä sig lite mer slick? Om de ska organisera sig militäriskt borde de klä sig i samma anda. Införa rankordning om inte annat.

Det var därför befriande att se V för Vendetta. En rebell med lite klass. Synd att Natalie Portman behövde raka av sig håret, för annars fanns det något där, med en gentlemannarebell istället för en luffarrebell. Alltid nåt. Mer sånt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

...eller ta Matrix. Där har de lyckats blanda rejvgalning/gothtönt/miljöfascist i en och samma cocktail.

Bra jobbat.

Caroline Hainer sa...

Ge svenne vad svenne vill ha?

Anonym sa...

Jag tycker att norska rebeller är ganska tuffa. Kirk Douglas och hans norska rebellvänner i "Hjältarna från Telemarken" har anorack, toppluva och lusekofta. Fast de ser förstås bättre ut när de snor tyskarnas uniformer. Typiskt.

Caroline Hainer sa...

Om man tänker på saken borde det ju vara mer rebelliskt för en rebell att snygga till sig lite än motsatsen. Hur rebelliskt är det för en rebell att ha, säg, dreads och Che Guevaratröja? Sorgligt.

Andrea Reuter sa...

Dreads och militärkängor borde förbjudas enligt lag. I alla fall på film. Så trött, så trött.

Peter Hainer sa...

Dredsen fran resistance-sidan ar JarrJarr Binks? Caine, med burrigt vitt har, som Yoda.